18 oktober 2016

Woudsend

Vaarroutes Friesland, Woudsend

Tot 2011 lag Woudsend in de voormalige gemeente Wymbritseradeel. Nu in de gemeente Súdwest-Fryslân. Beeldbepalend voor Woudsend zijn haar molens en kerken. Wanneer u door het dorp heen loopt, ziet u vele gerestaureerde panden, smalle steegjes met verassende doorkijkjes, het winkelhart en de restaurants nodigen u uit tot een aangename en verrassende ontdekkingstocht door het oude handelsdorp.

Molen ’t Lam
Oudste korenmolen van Friesland, waar nog steeds koren en graan ambachtelijk worden gemalen tot meelproducten. Openingstijden molen: za 10.00 – 17.00 uur
Winkel Molen ’t Lam: woe: 13.00 – 17.00 do/vrij/za: 10.00 – 17.00 uur
Adres: Molestrjitte 4, Woudsend.

Houtzaagmolen De Jager
Een authentieke houtzaagmolen aan de Ee in Woudsend. De molenaars geven graag uitleg over hoe de stammen tot planken worden gezaagd. De molen komt uit 1719, dus stap 300 jaar terug in de tijd. Openingstijden: za 9.30 – 17.00 uur
Adres: Ald Wyk 18, Woudsend.

Bewaarskoallesteech
Deze steeg verwijst men naar de voormalige kleuterschool. Dit is de woning met gevelsteen H.A.T. 31/1/7 1909. De kleuterschool staat er helaas niet meer, het zijn nu woonhuizen.

Restaurants

Restaurant De watersport
Ligt direct naast de brug. Sfeervolle en waterrijke setting kunt u genieten van een lunch of diner. Wilt u snel en gemakkelijk eten? Dat kan aan de straatzijde zit een snackbar die diverse snacks levert.
Adres: Lewal 14, Woudsend

Eetcafé De Pleats
De Pleats, wat boerderij betekent in het Fries, heeft in 1989 zijn deuren geopend. Midden in het centrum van Woudsend tegenover de jachthaven. Café en restaurant gedeelte en buiten een groot terras met speeltuin.
Adres: Weachswal 2, Woudsend

Café- Eethuisje ’t Ponkje
Uniek restaurantje in een oude doopsgezinde kerk. ’t Ponkje is het Friese woord voor kerkenzakje, waarmee de collecte in de kerk wordt gehouden. Het kerkinterieur is zoveel mogelijk bewaard gebleven.
Adres: Fermaningsteech 1, Woudsend

Related articles
Watersport in Heeg
18 oktober 2016Heeg
Vaarroutes Friesland, Woudsend
18 oktober 2016Woudsend