18 oktober 2016

Langweer

Vaarroutes Friesland, Langweer

Een sfeervol en pittoresk dorpje aan het meer de Langweerderwielen. Langweer telt ongeveer 1070 inwoners. In het kleine, maar gezellige centrum van het dorp zijn nog veel oude en prachtige gebouwen bewaard gebleven. De eeuwenoude lindebomen geven de hoofdstraat een schilderachtig aanzien. Een wandeling door het dorp is daarom zeker de moeite waard. Eeuwenlang was Langweer alleen via het water bereikbaar. Vanaf 1856 is er pas een verbinding met de buitenwereld over het land gemaakt, de Brédyk richting Sint Nicolaasga.

De Waag
De hoofdproducten voor de Langweerder markt en waag waren boter en kaas, die door de boeren in de wijde omgeving werden aangevoerd. Het vervoer ging daarbij over het water, omdat Langweer over het land bijna onbereikbaar was. Het gebouwtje is tot in 1906 als waag in functie gebleven, tegenwoordig is er een kapper in gevestigd.

Orgel Anno 1784
Dit orgel is één van de mooiste orgels van Friesland. In 1784 is dit orgel gemaakt door Lambertus van Dam uit Leeuwarden. Tot op de dag van vandaag wordt het orgel nog steeds gebruikt. In de zomer zijn er ook zomerconcerten. Het orgel is te vinden in de Dorpskerk. In dezelfde kerk hangen 2 grote klokken in de toren, één uit 1400 en de andere uit 1600. Het uurwerk in de kerk welke nog prima werkt stamt uit 1600. Zeker eens de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze eeuwenoude dorpskerk.

Restaurants

Restaurant Bista Lago:
In jachthaven De Woudfennen vindt u restaurant Bista Lago wat een vrolijk restaurant is in Caribische sfeer. Het restaurant heeft ook een groot terras. De vrolijke kleuren, de palmbomen, loungebanken en Caribisch rondhout zorgen voor een unieke sfeerbeleving.
Adres: Wielenlaan 19, Boornzwaag

Wapen van Langweer:
Het Wapen van Langweer is bijna een must om langs te gaan, niet langs het Wapen geweest is niet in Langweer geweest. Het Wapen van Langweer is een bruin café gelegen in het centrum van Langweer waar gezellige muziek wordt gedraaid en waar het eten nog betaalbaar is.
Adres: Buorren 36, Langweer

Pizzeria La Buona Cucina:
In een van de mooiste dorpsstraten van Nederland vind u deze gezellige pizzeria. U kunt zowel binnen als buiten genieten van een heerlijke pasta of pizza. Ook zijn er regelmatig maandmenu aanbiedingen.
Adres: Buorren 9, Langweer

Related articles
Watersport in Heeg
18 oktober 2016Heeg
Vaarroutes Friesland, Woudsend
18 oktober 2016Woudsend