18 oktober 2016

IJlst

Boot huren Heeg

Het 725 jaar oude stadje nodigt u uit voor een bezoek. IJlst is één van de kleinste Friese Elf steden en heeft een grote verscheidenheid aan historische panden. Sinds 1268 heeft IJlst stadsrechten gekregen, dit was de vierde stad in Friesland met stadsrechten. Eerder kregen Stavoren, Hindeloopen en Harlingen al stadsrechten. IJlst staat bekend om de scheepsbouw en handelspositie. Het stadje dankt zijn naam aan het riviertje de Ee of Ye. Om het historische stadje echt goed te bewonderen, wordt de historische stadswandeling van de VVV aangeraden. Ook kan er een rondvaart gemaakt worden met de Houten Blok, tijdens deze rondvaart zal de historie van IJlst verteld worden.

‘Overtuinen’
De ‘bleken’ of ‘overtuinen’, dit zijn de aan het water grenzende tuintjes. Pal langs de huizen loopt een straat en aan de overkant zijn de tuintjes aan de waterkant van de rivier de Ee. Deze tuintjes werden vroeger gebruikt om de was te bleken. Ook zijn ze gebruikt als filmdecor voor de kameleonfilm Schippers van de Kameleon.

Houtzaagmolen ‘De Rat’
Deze molen is nog volop in productie en is ook geopend voor publiek.
Openingstijden: iedere zaterdag 9.00 – 17.00 uur.
Mei t/m september: woe/do/vrij 10.00 – 17.00 uur.

Restaurants:

Pizzeria Sa Caravella IJlst
In de voormalige Schaatsfabriek Frisia is deze sfeervolle pizzeria gevestigd. Enkele houten schaatsen verwijzen treffend naar de eertijdse schaatsproductie. Er is buiten genoeg plek om te genieten van moeder natuur. Aan de achterzijde kijkt u uit op de Ruterpolder, aan de voorzijde kijkt u uit op het water en de brug waar het gezellig druk kan zijn. De pizzeria heeft een originele hout gestookte oven en is geschikt voor lunch, diner en een kop koffie.
Adres: Uilenburg 1, IJlst, 0515-335736

Wenzhou IJlst
Dit Chinees-Indische restaurant heeft een sfeervolle inrichting, waar u kunt genieten van de Chineze en Indische specialiteiten.
Adres: Galamagracht 5, IJlst, 0515-532846

Stadsherberg Het Wapen van IJlst
Dit sfeervolle café/restaurant is geschikt voor lunch, luxe diner of een heerlijk kop koffie. Direct aan het water vindt u dit restaurant die de sfeer van een authentieke stadsherberg ademt.
Adres: Galamagracht 2, IJlst, 0515-531315

Related articles
Watersport in Heeg
18 oktober 2016Heeg
Vaarroutes Friesland, Woudsend
18 oktober 2016Woudsend